Junácká zabijačka 4 – sobota 11. 12. 2010

Junácká zabijačka 4, jen tak, aneb “co vám to prasátko udělalo?” proběhla zdárně za hustého sněžení v sobotu 11. 12. 2010 u junácké klubovny v Ratíškovicích. Zabijáča letos dělal tak jak dycky Vlastik Příkaský zvaný “Rozetka”, řidiča mimořádně Delf. Prase sa kupovalo od Kantka z Růdníka, protože “Gigant” tuto sobotu ráno prasata nevydával. Prase bylo vlastně prasnica a mělo necelých 120 kg a bylo hodně chlupaté.

Lehlo kolem osmé hodiny dobře mířenou ranou do čela a pak už to jelo jako na drátkách: podřezat, vykrvit, umyt, spařit, ozvonkovat, vyvrhnút, oholit, opálit, rozporcovat, vykostit, uvařit, upéct a snězt.

Na všecky tyto činnosti nás bylo okolo třiceti + nejaké děcka. Zeléčko sa letos poprvé dělalo přímo na klubovně a zrovna tak pečené maso, kvůli čemuž jsme zakoupili i novů trůbu s dvoma pegárama, která bude trvale na klubovně a přes prázdniny na táborech. Porcování masa, chystání oškvarků, mletí prejtu do jitrnic a chystání směsi do tlačenek jsme moseli kvůli hustému sněžení přemístnit do velké místnosti do klubovny – tak moc sněžilo, že sa to jinak nedalo. Oškvarků a sádla letos moc nebylo a nebyly nic moc – (Rozetka dokonca prohlásil: to je dobré tak pro sýkorky) dodneška sa vyšetřuje čím to je – jestli špatným mýcháním, nebo prudkým ohněm pod kotlem nebo tím, že sa to dělalo ve starém kotli.

Taky nás navštívil nejaký fůsatý chlap z kterého sa vyklubal čerstvě navrátivší se Fučík z Afghánistánu.  Zabijačka byla poprvní na snihu a červené krvavé skvrny v bělostném čerstvém sněhu působily velmi výtvarně až esteticky. (viz letošní PF 2011).

 

Více fotografií z akce v galerii.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..