Tábor Tuláci & Squaw 2009 – Pravěk

Ta včerejší noc byla tááák dlouhá, no jak by ne, když se někdo tak těší a nemůže dospat. No, ale teď už sedím v autobuse se všemi vedoucími a dětmi a náš úžasný pravěký tábor může začít. Ani stoupající voda v řece Oslavě ani ošklivý mrak na obloze nás neohrozí. Myslím že celý tábor byl nabitý samými zajímavými věmi a činnostmi.

Hned první večer po příjezdu jsme děti zasvětili do velké táborové hry na téma Pravěk.Jen si to představte: slyšíte zurčení řeky, šumění stromů, oheň, kolem něj sedí tlupa neučesaných, polonahých a špinavých neandrtálců a vy se k nim máte přidat…!     Kdo by takové nabídce neodolal,když ještě vyfasujete pravěký oblek (táborové tričko).

Další dny se nesly v duchu různých pravěkých činností. Zkusili jsme udržet věčný oheň po celých 24 hodin, hráli jsme si na sběrače na Mravenčím kopci – odnesli jsme si hodně mravenčích štípanců, malovali jsme na skály u Čučic, modelovali z hlíny “Venuše”, soutěžili v pravěké pralympiádě, šili jsme si pytlíčky na táborové peníze – šutry, které jsme pak proměnili za užitečné ceny v dražbě. – Díky těmto penězům se rozjela také velká mafiánská hra, a to naprosto neplánovaně :Marťan a Mikuláš byli hlavní Kmotři a došlo to tak daleko, že občas někomu přišla obálka s nábojnicemi, někdo objevil ve spacáku koňskou hlavu(dřevěnou) a nebo mu přišla woodu panenka. Mimo jiné jsme také absolvovali výlet do brněnského Bonga s následným přespáním u pana faráře v Ostrovačicích či přespání v chýších a profesionální noční přepad.

Jednou jsme si také zahrály baseball, s klukama z vedlejšího tábora a se staršíma klukama jsme skákali ze skály do řeky. Skoro každý den jsme díky hladině řeky Oslavy raftovali “Velcí” pak byli na tematické výpravě v Moravském krasu. Mnohem víc jsme letos zpívali – naší nejoblíbenější písničkou byla Halellujaah ze Shreka. Na návštěvu za námi přijel pan farář, ředitel školy ale také pan starosta.

Co říci závěrem ?

Snad jen že bych chtěla poděkovat všem účastníkům tábora,kuchařům za výborné jídlo a “Servis týmu” že nám pomáhali a my se tak mohli věnovat dětem, a hlavně Káti, že si jako vedoucí tábora vedla opravdu dobře.


Letošní tábor se konal od 12.7. do 26.7. 2009. Tábor se nesl v pravěkém duchu. Na toto téma jsme si zhotovili kostýmy, hrály se různé hry – např. udržování ohně po 24 hodin nebo starat se o vlastní obilná políčka, pravěká olympiáda, pečení placek, skalní kresby v Senoradech, stavění chýší, ale také soutěž o nejkrásnější nohu „Herr Hagsna“, pravěká televize, slizová bitva a ježdění na raftu. V prvním týdnu jsme šly všichni na výpravu při které jsme navštívili zábavní park BongoBrno a přespali jsme u pana faráře v Ostrovačicích kde někteří z nás skládali skautské sliby. Mladší se poté vrátili pěškobusem do tábora a starší se vydali na trojdení výpravu, jejíž součástí byla návštěva jeskyní Výpustek a Jáchymka za doprovodu speologů, a exkurze v pivovaru Černá hora. V polovině tábora v neděli se uskutečnily jako každý rok návštěvy. V dalším týdnu se pak hráli celotáborové etapové hry , které vyvrcholili závěrečnou hrou „Lov na mamuta“a poslední den dražbou cenných předmětů za nasbírané táborové peníze. Pak už se blížil konec tábora – večer táborák, kytary a zpěv. V den odjezdu se ještě podepisovali glejty , které se pak rozdávali na památku tohoto pěkného pravěkého tábora. Sedm členů si tábor prodloužilo až do čtvrtka pobytem v kempu v Pasohlávkách. Zbytek dětí už se těšilo domů. Doufám že i příští tábor bude takto vydařený.

Eliška Příkaská

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..