Betlémské světlo v Ratíškovicích 2022

Betlémské světlo – plamínek odebraný z věčného ohně, který hoří v jeskyni pod bazilikou Narození Páně v Betlémě v centrální části Palestiny, představuje symbol míru, lásky, naděje a přátelství. Rozvoz světla zajišťují skauti a skautky z celého světa. Do České republiky ho od roku 1990 z Rakouska dovážejí brněnští skauti. 

Světlo dorazilo vlakem do Hodonína víkend před štědrým dnem. O distribuci v Ratíškovicích se postarali členové oddílů Tuláci, Trojka a Squaw na Štědrý den, 24.12.2022. Zúčastnilo se 5 skupin vedoucích s dětmi napříč oddíly, které zajistily roznos plamínku celkem do 112 domácností. Občané, kteří měli o světlo zájem, se zapisovali do seznamů v kostele, na obci nebo se nově registrovali přes online formulář na našeho webu skautského střediska. Zároveň bylo k dispozici od 8:00 do 12:00 výdejní místo u obce, ze kterého si Betlémské světlo ve vlastních lucernách odneslo asi 50 lidí. 

Plamínek věčného ohně pak někteří členové, především vedoucí, tradičně přinesli také na půlnoční mši do kostela. Děkujeme všem účastníkům, kteří se na akci podíleli. Jmenovitě pak Svaťovi za zajištění světla a kalendářů, oddílu Trojka za poskytutí petrolejek, Tereze Příkaské (Bobině) za pomoc s přípravou map a Marii Bardúnové za spolupráci s farností. 

 

Zapsal: Eliška Ling

vedoucí akce, zástupkyně vedoucí oddílu Squaw

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..